sreda, 30. april 2014

ABC PRAVA ZA NEVLADNE ORGANIZACIJE - nujna pravna znanja za vsako NVO

Udeležite se delavnice, na kateri boste s pomočjo predavatelja z več kot desetletnimi izkušnjami na področju NVO (nevladnih organizacij) prava spoznali tista temeljna pravna znanja, ki jih mora poznati vsaka nevladna organizacija, ki želi uspešno in najbolj optimalno pluti med vsemi današnjimi zakoni in predpisi.

TERMIN: 29. maj, 2. in 4. junij 2014, 16:00 – 18:30
TRAJANJE: 9 pedagoških ur
ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 14
CENA: 90 EUR + DDV

Več na povezavi.

EIDHR: Countering Harmful Practices that Legitimate Sexual and Gender-Based Violence in Tanzania

Vrednost razpisa: 300,00 €
Rok prijave: 6.6.2014
Trajanje projekta: 12-36 mesecev

V okviru Evropskega instrumenta za demokracijo in človekove pravice – EIDHR je objavljen javni razpis, katerega splošni cilj je podpora organizacijam civilne družbe pri spodbujanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, zlasti za skupine, ki so najbolj izpostavljene kršitvam pravic v Tanzaniji, pri čemer je razpis osredotočen na: boj proti spolnemu nasilju in škodljivim kulturnim praksam, kot so pohabljanje ženskih genitalij, boj proti otroškim porokam ter boj proti ubojem zaradi obtožb čarovništva.

Več na povezavi.

torek, 29. april 2014

Urbani sprehodi Jane's Walk 2014

Inštitut za politike prostora vabi, da se jim pridružite na urbanih sprehodih Jane's Walk. Urbani sprehodi Jane's Walk so približno uro in pol dolgi vodeni sprehodi po mestnih četrtih, ki ozaveščajo o pomenu pešačenja po vsakdanjih opravkih in poudarjajo učinek, ki ga imajo lahko pešci na urejanje mestnega prostora.

Letos se lahko pridružite sprehodom v Ajdovščini, Celju, Črnomlju, Ljubljani, Mariboru, Medvodah, Metliki, Novemu mestu, Škofji Loki in Tolminu med 3. in 10. majem 2014

Točne datume za posamezne kraje in druge informacije najdete tukaj.

nedelja, 27. april 2014

Četrti forum mladih strokovnjakov o centralni Evropi in Balkanu, Dunaj

Kdaj? 27. - 29. november 2014
Kje? Dunaj, Avstrija

Forum je namenjen mladim do 35. leta, ki delajo v centralni Evropi ali na Balkanu. Predstavljene bodo raziskave mladih raziskovalcev, mlade raziskovalce bodo spodbujali za sodelovanje s centralno Evropo in z Balkanom, potekala pa bo tudi izmenjava znanja in spoznanj med mlajšimi in bolj izkušenimi raziskovalci. Dogodek bo namenjen tudi mreženju in povečevanju mobilnosti znotraj posamezne regije.
Prijavnina znaša 100€, stroški potovanja, prenočišča in prehrane pa bodo do višine 250€ povrnjeni.
Prijave zbirajo do 30. maja 2014 na naslovu Institute for the Danube Region and Central Europe (IDM) - Mag. David Zuser (e-mail: d.zuser@idm.at)
Za več informacij si oglejte spletno stran.

sobota, 26. april 2014

Razprava o prihodnjih izzivih EU v luči desete obletnice članstva

Kdaj? 9. maj 2014, od 15.30 dalje
Kje? dvorana Karantanija v Hotelu Lev, Vošnjakova ulica 1, Ljubljana

Predstavništvo Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Ministrstvo RS za zunanje zadeve in Urad Vlade RS za komuniciranje vas vabijo na razpravo v izvedbi Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) o prihodnjih izzivih EU v luči desete obletnice članstva.

Na osmi razpravi v okviru projekta „Več Evrope – več Slovenije“ se bodo o izzivih EU in deseti obletnici članstva pogovarjali z gosti, ki so soustvarjali in še ustvarjajo razvoj Slovenije in Evropske unije. Uvodni nagovor bo imela predsednica Vlade Republike Slovenije, Alenka Bratušek, temu pa bo sledila razprava z gosti, nekdanjimi člani Ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU, to so dr. Janez Potočnik, dr. Mojmir Mrakmag. Vojka Ravbar, Miro Prek, mag. Igor Strmšnik, dr. Fedor Černe, prof. dr. Emil Erjavec, Andrej Rant, mag. Cveto Stantič in mag. Helena Kamnar.


Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na naslov matjaz.stefancic@cnvos.si.

Dogodek boste lahko spremljali tudi v živo na tej povezavi 

    Video natečaj mreže Europemobility

    Mreža Europemobility razpisuje video natečaj, ki je namenjen vsem, ki so sodelovali v programih učne mobilnosti znotraj ali izven Evrope kot je na primer program Mladi v akciji, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig. Pripravite lahko dokumentarni video posnetek, kratko predstavitev, projekcijo slik ali klasičen video posnetek, v njem pa predstavite določen vidik vaše izkušnje v tujini kot je osebnostna ali profesionalna rast, nove priložnosti, koristi mobilnosti ali socialna in kulturna odkritja do katerih ste prišli. Torej, bodite ustvarjalni, svoje izdelke pa pošljite do 15. julija 2014. Osvojite lahko tudi privlačne nagrade.

    Več o natečaju in pogojih sodelovanja si preberite TUKAJ.

    petek, 25. april 2014

    Slovenska (startup) podjetja zaposlujejo

    Kljub ne ravno idealnim gospodarskim razmeram se več slovenskih mladih podjetij razvija in raste. Veliko jih je uspešnih do te mere, da jim zmanjkuje kadrov in iščejo nove sodelavce tako za delo doma kot tudi v tujini. Med njimi so tudi Chipolo, založba Verlag Dashöfer, Citadela d.o.o., Degriz d.o.o. in druga podjetja.

     

    Več si preberite na tej spletni strani.

    Možnost prostovoljnega dela v okviru projekta Kreativna karavana

    Ekvilib Inštitut v okviru projekta Kreativna karavana k sodelovanju vabi zainteresirane prostovoljce, ki bi želeli sodelovati pri organizaciji projektnih aktivnosti in/ali pri spremljanju članov umetniško-plesne skupine Big Mama Lab iz Argentine, ki bo v Ljubljani od 21.5. do 26.5.2014.
    Ker skupina govori špansko, je to tudi priložnost za vse, ki želijo utrjevati svoje znanje španskega jezika. Znanje španščine pa ni pogoj, saj za lažjo komunikacijo v angleškem jeziku skupino spremljata dva spremljevalca, ki imata tudi vlogo tolmača.

    Če vas zanima sodelovanje, napišite kratek opis, zakaj si želite sodelovati in opis svojih relevantnih izkušenj ter ju pošljite na naslov marusa@ekvilib.org.

    Več o projektu tukaj.

    Štipendije izraelske vlade

    Izraelska vlada razpisuje štipendije za poletne jezikovne tečaje in enoletni študij. Dodeljevali bodo polne in delne štipendije. Kandidati za štipendije morajo biti stari manj kot 35 let, imeti zaključeno vsaj prvo bolonjsko stopnjo študija, visoke akademske dosežke in znati angleški ali hebrejski jezik.

    Prijavite se lahko do 30. novembra 2014.

    Več o štipendijah in postopku prijave pa si lahko preberete na uradni spletni strani.

    četrtek, 24. april 2014

    Prva evropska predsedniška razprava v Maastrichtu

    Prva evropska predsedniška razprava bo potekala 28. aprila 2014 ob 19. uri, na njej pa bodo kandidati za predsednika Evropske komisije odgovarjali na vprašanja mladih Evropejcev in razpravljali o ključnih vprašanjih pred občinstvom 700 mladih. 
    Kandidati, ki bodo sodelovali na razpravi so: Jean-Claude Juncker (Evropska ljudska stranka), Martin Schulz (Stranka evropskih socialistov), Guy Verhofstadt (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo) in Ska Keller (Skupina zelenih).

    Vprašanja za razpravo bodo zbrana preko edinstvenega participatornega procesa, v sodelovanju z Univerzo v Maastrichtu in Evropskim mladinskim forumom/Ligo mladih volivcev. Svoje vprašanje za bodočega predsednika Evropske komisije pa lahko tudi vi postavite na #EUdebate2014. Razprava bo predvajana v živo, spremljali pa jo boste lahko na spletni strani ali preko mobilne aplikacije.
    Več o debati si lahko preberete tukaj, prenos razprave pa ogledate tukaj ali tukaj.

    Nacionalna konferenca NVO: Še neodkriti potenciali sodelovanja z gospodarstvom

    Kje? Hotel Union in Ljubljana Mestni muzej Ljubljana
    Kdaj? 15. maj 2014

    Letošnja nacionalna konferenca nevladnih organizacij, ki jo bo organiziral CNVOS, se bo osredotočila na potenciale sodelovanja med gospodarstvom in nevladnimi organizacijami. S konferenco želijo prikazati potencial sodelovanja med nevladnim sektorjem in gospodarstvom, konkretne primere dobrih praks v Sloveniji in tujini ter preko izmenjave mnenj med udeleženci vzpostaviti podlago za nadaljnjo uspešno razumevanje in sodelovanje. 
    K udeležbi na konferenci vabijo vse, ki bi želeli spoznati nove trende pri vzpostavljanju sodelovanja med NVO in gospodarstvom.


    Več si lahko preberete tukaj.

    sreda, 23. april 2014

    EU Spring School, Srbija

    Kdaj? 3. - 10. maj 2014

    Kje? Šuplja stena, Beograd, Srbija

    CET platforma in Razvojni center Ptuj vabita k udeležbi na mladinskem srečanju, ki bo potekalo v okolici Beograda. Gre za dogodek v okviru programa Mladi v akciji, zato je za nastanitev in prehrano poskrbljeno, povrnjenih pa dobite tudi 70% potnih stroškov.


    Prijave do 25. aprila 2014 na tezak.spela@gmail.com, kamor pošljete izpolnjeno prijavnico.



    Več o programu najdete tukaj.


    Mednarodni forum “Still ready to change?”

    Kdaj? 23.  - 25. maj 2014

    Zavod Bunker pripravlja mednarodni forum “Still Ready to Change?”. Forum je nadaljevanje srečanja “Ready to Change?”, ki ga je zavod Bunker leta 2010 organiziral v sodelovanju s partnerji mednarodnega projekta “Sostenuto”. Forum bo ponudil predavanja, vodene debate in večerni umetniški program. Dogodek zavod Bunker organizira v sklopu mreže “Imagine 2020 - Art and Climate Change”, ki povezuje deset evropskih organizacij v premisleku o možnih vlogah kulturnega sektorja v neobhodnem procesu tranzicije.

    Več informacij na njihovi spletni strani.

    Evalvacijsko srečanje “Role of Youth in Action in Youth Work development”, Makedonija

    Kdaj? 4. - 12. junij 2014
    Kje? Skopje, Makedonija

    Evalvacijsko srečanje z naslovom Role of Youth in Action in Youth Work development, v prevodu Vloga programa Mladi v akciji pri razvoju mladinskega dela, bo potekalo junija v Skopju. Na njem se bo zbralo 45 predstavnikov organizacij z različnih držav, ki se ukvarjajo z mladinskim delom in so bili v preteklosti udeleženi v aktivnostih programa Mladi v akciji.

    Prijave do: 5. maj 2014

    Več informacij TUKAJ.

    torek, 22. april 2014

    Izpolni “Erasmus Voting Assessment” anketo in zadeni izlet v Bruselj!

    Erasmus Voting Assessment (EVA) projekt je projekt, financiran s strani EU, ki se ukvarja z raziskovanjem vpliva Erasmus in drugih programov mobilnosti na udeležbo študentov na EU volitvah. Projekt je sestavljen iz raziskave, razdeljene na dva dela. Prvi del se je že začel, drugi pa bo objavljen po volitvah v evropski parlament.
    Vabijo vas k sodelovanju v obeh delih, izžrebali pa bodo tudi 5 nagrajencev, ki bodo letošnjo jesen odpotovali v Bruselj na zaključno konferenco projekta EVA.
    Prvi del raziskave lahko rešite na tem naslovu.
    Več infromacij o raziskavi tukaj.

    ponedeljek, 21. april 2014

    4 EVS prostovoljska mesta na Poljskem

    Poljska vabi štiri EVS prostovoljce! 
    Dva izmed njih bi sodelovala pri delu v OWA  pisarni in dva se bosta pridružila šoli za gluhe otroke v Poznanju.  Obe storitvi bi se začele septembra 2014 in potekale 12 mesecev.
    Podrobno o prijavi lahko najdete tukaj in tukaj.

    2 udeleženca za usposabljanje, Novi Sad

    Iščeta se še dva slovenska udeleženca za trening "Increasing Inclusion and Diversity in communities" med 26. aprilom in 4. majem v Novem Sadu, v Srbiji. Gre za usposabljanje MVA, zato kriješ le 30% potnih stroškov!

    Če te zanima, nam piši na internationalboard@skis-zveza.si, da ti pošljemo podrobnejše informacije!

    nedelja, 20. april 2014

    Ogled dobrih praks zaposlovanja na Madžarskem


    Sklad za razvoj podjetništva županije Zala (Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány) kot vodilni partner projekta Razvoj trga dela na slovensko-madžarskem obmejnem območju v okviru Operativnega programa  Slovenija-Madžarska 2007-2013, Vas prijazno vabi na študijsko pot, ki ga organiziramo z namenom izmenjave izkušenj, ogleda dobrih praks s področja zaposlovanja in predstavitve modelov:

    Ogleda dobrih praks s področja zaposlovanja bo 6. maja 2014.

    Vašo potrditev udeležbe pričakujejo na elektronskem naslovu, najkasneje do petka, 2.5.2014 do 15.00 ure na:jasmina.perkic@rra-mura.si

    Razpis za kreativce "INATRI - ideja, invencija, inovacija"

    GZS Zbornica osrednjeslovenske regije Ljubljana v sodelovanju s projektno skupino mladih kreativcev (INATRI) letos že tretjič vabi vse mlade, nadobudne kreativce, da prijavijo svoje ideje ali rešitve na razpis INATRI – ideja, invencija, inovacija.  
    Dogodek, kjer bodo predstavljene ideje bo potekal na Gospodarskem razstavišču 26. 5 in 27. 5. 2014.
    Razpis spodbuja mlade, nadobudne kreativce pri generiranju svežih in odbitih idej, povezovanju in aktivaciji v svet gospodarstva. Razpis mladim ponudi, da je njihova ideja »slišana« in s tem možnost predstavitve in promocije ideje gospodarstvu, podjetnikom ter inovatorjem.
    Rok za prijavo ideje je 3. 5. 2014.
    Več informacij na Inatri.

    sobota, 19. april 2014

    Aktivnost gradnje partnerstev, Nizozemska

    Kaj? Aktivnost gradnje partnerstev

    Kdaj? 27.-29. junij 2014
    Kje? De Glind, Nizozemska

    Za kaj gre? "Competences & Core Qualities Partnership Building Activity - A partnership building activity for youth exchanges as a tool to support personal development" - aktivnost bo ponudila možnost mladinskim delavcem, da spoznajo projektne partnerje in razvijejo nove projektne ideje znotraj Erasmus+, fokusirane na mlade med 13. in 20. letom starosti.

    Rok prijave: 22. maj. Več info.

    “European Youth Event 2014″

    Letos bo “European Youth Event 2014″ potekal med 9. 5. in 11. 5. 2014. 

    Evropski parlament je objavil program aktivnosti, ki se bodo odvijale na EYE 2014. Odklikaj sem.

    Namen dogodka je izmenjava in razprava o “idejah oz. predlogih za boljšo Evropo”. Potekale bodo diskusije na teme nezaposlenost mladih, digitalna revolucija, prihodnost Evropske Unije, Evropske vrednote.

    petek, 18. april 2014

    Festival prostovoljstva v Ljubljani

    Kot vsako leto doslej, bo tudi letošnji festival omogočal prostovoljskim organizacijam, da pisano paleto prostovoljskih zgodb predstavite javnosti in se zahvalite vsem prostovoljcem. 

    Letos bo med 19. in 25. majem potekal po vsej Sloveniji. 


    Prostovoljci bodo v četrtek, 22. maja med 13. in 17. uro, zasedli Prešernov trg. Predstavili se bodo obiskovalcem in mimoidočim in poskrbeli za prijetno druženje. Organizacije že pripravljajo programe delavnic, igre in druge aktivnosti. Se jim boste letos pridružili tudi vi? Preberite informacije tukaj.


    Open way - odprtokodne rešitve, Novo mesto

    V petek, 25. aprila 2014, bo v Novem mestu potekal edinstven dogodek Open Way, posvečen odprtokodnim rešitvam. Namenjen bo vsem tistim, ki si želijo pridobiti novega tehničnega znanja s področja odprtokodnih programov.
    Prijavite se čimprej in si zagotovite sedež na brezplačni konferenci Open Way! Več informacij tukaj.

    Izmenjava Playing for rights, Rim, Italija

    V Rimu bo med 2. in 11. 07. 2014 potekala mladinska izmenjava Playing for rights. 

    Voluntariat išče mladinskega vodjo, ki bo mlade iz Slovenije spremljal na izmenjavi in pred tem sodeloval še na pripravljalnem srečanju v Rimu, ki bo potekalo med 14. in 15. junijem 2014. 

    Rok za prijavo je 30. 4. 2014. O prijavi preberi tu.

    četrtek, 17. april 2014

    Okrogla miza “Post-2015 – kako trajnosten bo prihodnji razvoj”

    Društvo za Združene narode za Slovenijo vas vabi na okroglo mizo ob svetovnem dnevu Zemlje z naslovom “Post-2015 – kako trajnosten bo prihodnji razvoj”, ki bo potekala v torek, 22. aprila 2014, ob 15. uri na Fakulteti za družbene vede (predavalnica 20).

    Prijave zbirajo do 21. aprila 2014 preko elektronske pošte info@unaslovenia.org. Več preberite tule.

    Simulacija selekcijskega postopka, Ljubljana

    Karierni centri Univerze v Ljubljani razpisujejo izobraževanje z naslovom: Simulacija selekcijskega postopka, ki bo potekalo 7. 5. 2014 ob 11. 00 uri. Izobraževanje je namenjeno študentom prve, druge in tretje stopnje.
    Če bi radi izvedeli, kako se izkazati na zaposlitvenem razgovoru, se prijavite na izobraževanje, kjer boste imeli možnost, da se preizkusite v vaji selekcijskega postopka, ki jo Karierni centri Univerze v Ljubljani organizirajo v sodelovanju s študenti Oddelka za psihologijo pod mentorskim vodstvom asist. dr. Boštjana Bajca.
    Rok prijave je 22. 4. 2014. Vse informacije dostopne na Simulacija selekcijskega postopka.

    Konferenca "Filmska vzgoja v kinu o pristopih k mlademu občinstvu"

    7. in 8. maja 2014 bo v Kinodvoru potekala mednarodna konferenca Filmska vzgoja v kinu o pristopih k mlademu občinstvu. 

    Konferenca je namenjena kinematografom, filmskim festivalom, drugim kulturno-vzgojnim delavcem, strokovnim delavcem v VIZ ustanovah, študentom in ostali zainteresirani javnosti. Udeležba na konferenci je brezplačna.

    sreda, 16. april 2014

    Euromediteranski forum "Stronger together - Skupaj močnejši II"

    Vljudno vabljeni na osrednji dogodek Fundacije Anna Lindh – ALF v Sloveniji, evromediteranski Forum »Stronger together - Skupaj močnejši II«, ki bo 23. in 24. aprila 2014 v Ljubljani.

    Po vsakem dogodku ste vabljeni tudi na neformalni pogovor ob kavi z gosti Foruma.

    Zaradi lažje organizacije javite udeležbo na forum2014@med-dev.org, kjer so vam na voljo tudi za vsa dodatna pojasnila. Več pa preberete tukaj.

    torek, 15. april 2014

    Trening usposabljanje, ''EYE Opener - TC on Empowerment in Youth Exchanges'', Portugalska

    Kje? Marmeleira, Portugalska

    Kdaj? 29. julij - 3. avgust

    Rok prijave: 19. junij

    EYE Opener je usposabljanje za novince za razvoj mladinskih izmenjav v okviru programa Erasmus + ter spodbujanje polne udeležbe mladih v celotni izmenjavi.Trening temelji na simualcijskih igrah in skupinskem delu.

    Več na povezavi.

    ponedeljek, 14. april 2014

    Trening usposabljanje ''Be enterprising: Promoting Transnational Youth Initiatives Through Youth Entrepreneurship'', Estonija

    Kje? Vimsi, Estonija

    Kdaj? 8. - 13. junij

    Rok prijave: 28. april

    Usposabljanje "Be enterprising" je namenjeno spodbujanju podjetniške miselnosti z ustvarjanjem transnacionalnih mladinskih pobud v okviru programa Erasmus +: Mladi v akciji.

    Več na povezavi.

    nedelja, 13. april 2014

    'Mlade ženske in politika' (14. 5. FF UL) ter 'Usposabljanje in delo v tujini' (15. 4. FRI UL)

    Ponedeljek, 14. april 2014

    Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani (Modra soba), 18.00-20.00
    Kako se v neformalna gibanja, iniciative in stranke vključujejo mlade ženske, kakšna je njihova vloga in kakšne so evropske spodbude za to, da bi bile mlade ženske v večji meri vključene v politiko? S kakšnimi ovirami se srečujejo v primeru želje po političnem udejstvovanju?
    prof. dr. Milica Antić Gaber (predavateljica na Oddelku za sociologijo FF UL)
    mag. Tanja Fajon (evropska poslanka)
    Patricija Frlež (študentka)
    Franci Kopač (prostovoljec pri Amnesty International in Rdečih Zorah)
    Okroglo mizo bo povezovala Nataša Briški (novinarka, soustanoviteljica in urednica spletne postaje Metina lista).
     

    Torek, 15. april 2014

    Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani (Predavalnica 2), 18.00-20.00

    Katere so prednosti in izzivi usposabljanja in dela v tujini? S kakšnimi težavami se soočajo mladi ob vrnitvi v domovino? Katere spretnosti lahko mladi izoblikujemo z mednarodnimi izkušnjami, kako to vpliva na stopnjo zaposljivosti mladih?
    - dr. Alenka Kavčič (koordinatorica mednarodnih izmenjav na FRI)
    - Mateja Grajzar (EURES svetovalka na Zavodu RS za zaposlovanje)
    predstavnik skupine BEST Ljubljana
    - Marinka Žitnik (študentka na praksi v ZDA - vključitev preko Skype)
    Okroglo mizo bo povezoval Vid Tratnik, predsednik Kulturno izobraževalnega društva PiNA.


    Udeležba na okroglih mizah je brezplačna. Obvezna predhodna prijava prek spletnega obrazca.
    Več na eusiti.pina.si.

    Bodoči novinarji, pozor!

    Zavod MOBIN je v iskanju novih prostovoljcev, ki imajo radovedni nos in jih veseli pisanje, da bodo na portal Ej!KA KULT portal skrbno objavljali zanimive in aktualne novice za mlade!
    • Spremljaš novice in dogodke za mlade? Bi lastne besedne kreacije s področja kulture (dogodki, natečaji, festivali, recenzije), mladinskih problematik (zaposlitev, EU, štipendije, prakse, itd.), zdravja, športa in ekologije delil/-a z mladimi bralci?
    • Si star/a do 30 let?
    • S kratkim opisom izkušenj se prijavi na zeljka.sokolic@mobin.si.
    Prijave se zbirajo do 17. aprila 2014!
    Več informacij dobiš tukaj.

    sobota, 12. april 2014

    Predavanje “Delo in pripravništvo v tujini”

    Kdaj: 15. 4. 2014 ob 18.00
    Kje: Prostori Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana
    Rok prijave: 14. 4. 2014

    Na predavanju bodo predstavljene možnosti, ki se vam ponujajo – tako za družboslovce kot tudi naravoslovce. Spregovorilo se bo tudi o zaposlitvi v tujini. Kje začeti, kako pridobiti vize in odgovore na vsa druga pomembna vprašanja bodo predstavili na predavanju “Delo in pripravništvo v tujini”, ki ga pripravlja Sindikat Mladi plus, vodila pa ga bo Lea Kristan strokovna sodelavka Sindikata Mladi plus.
    Predavanje je brezplačno, število mest pa je omejeno, zato so obvezne prijave na e-mail: info@mladiplus.si.

    Simulacija delovanja Združenih narodov na temo energetske varnosti

    Model United Nations Slovenia Club (MUNSC), del mladinske sekcije Društva za Združene narode za Slovenijo, vas vabi, da se med 8. in 11. julijem 2014 udeležite Simulacije delovanja Združenih narodov na temo energetske varnosti. Simulacija bo potekala na Fakulteti za družbene vede in je organizirana v sodelovanju z Academic Forum for Foreign Affairs Graz.
    Mladim med 18. in 29. letom ponujamo možnost, da se preizkusijo v vlogi delegatov, predsedujočih odborom ali novinarjev (več v prijavnici). 
    Vse, ki bi se radi preizkusili v vlogi delegata, predsedujočega odboru ali novinarja, vabijo, da nam do vključno 10. maja 2014 pošljete izpolnjeno prijavnico na elektronski naslov munsc@unaslovenia.org.

    Simulacija delovanja Združenih narodov -Vienna International Model United Nations

    Kdaj: 3. - 7. 8. 2014
    Kje: Dunaj
    Rok prijave: 30. 6. 2014

    Academic Council for Foreign Affairs (Avstrija) med 3. in 7. avgustom na Dunaju organizira simulacijo delovanja Združenih narodov -Vienna International Model United Nations (VIMUN), ki letos praznuje 20. obletnico. Na simulaciji bo sodelovalo okoli 250 udeležencev iz 40 držav. K sodelovanju vabijo mlade med 18. in 35. letom.

    Več informacij najdete na spletni strani http://afa.at/vimun/index.html.

    PROGRAM USPOSABLJANJA IN PRAKTIČNE EKONOMIJE ZA ŠTUDENTE RAZLIČNIH ŠTUDIJEV

    Ameriška ambasada in Ameriška gospodarska zbornica vabita študente na sodelovanje pri projektu Summer Economics Institute- program usposabljanja in praktične ekonomije za študente različnih študijev (tudi in predvsem neekonomskih!)
    Rok za prijave je 25.4.2014
    Več informacij, poster in prijavnica v priponkah in na www.amcham.si 

    petek, 11. april 2014

    Usposabljanje ''We BELIEVE in Unity Together!'', Kosovo

    Kje? Priština, Kosovo

    Kdaj? 12. - 19. maj

    Rok prijave: 20. april

    We BELIEVE in Unity Together! je usposabljanje za mladinske voditelje in mladinske delavce. Eden izmed ciljev je spodbujati strpnost in medsebojno razumevanje med mladimi iz različnih skupnostih in drugačnih veroizpovedi.
     
    Organizator: Ligo Lex Legis (NVO / Drugo)

    Več na povezavi.

    Seminar ''15th German Child and Youth Welfare Congress (DJHT)'', Nemčija

    Kje? Berlin, Nemčija

    Kdaj? 3 - 5 junij

    Rok prijave: 20. april

    Vsaka tri leta seminar German Child and Youth Welfare Congress  (DJHT) zagotavlja osrednjo zbirališče za nemške otroke  in dobrobit mladih skupnosti. Obiskovalci - strokovnjaki in prostovoljci iz vseh otroških in mladinskih področij  - predstavijo združenja, finančne strukture lokalnih oblasti, nevladnih mladinskih organizacij in ministrstva na nacionalni in regionalni ravni in univerzami.
     
    Več na povezavi.

    četrtek, 10. april 2014

    15. Festival prostovoljstva

    Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, vas vabi k soustvarjanju 15. Festivala prostovoljstva, ki bo letos potekal po vsej Sloveniji med 19. in 25. majem.
    Osrednja prireditev 15. Festivala prostovoljstva bo potekala na Prešernovem trgu med 13. in 17. uro.
    Namen prireditve je predstavitev prostovoljskih organizacij obiskovalcem in prijetno druženje prostovoljcev. Organizacije bodo pripravile različne aktivnosti, s katerimi bodo obiskovalcem predstavile svoje poslanstvo in prostovoljsko delo, na voljo bodo tudi stojnice za promocijske materiale. Pridružite se tudi vi!
    Informacije o Festivalu bodo objavljene na www.prostovoljstvo.org/aktivnosti/festival-prostovoljstva.

    Delavnica FOTOGRAFIJE

    Vabimo vas na 12-urno delavnico FOTOGRAFIJE, ki se bo odvijala od 22. do 24. aprila 2014 na Zvezi ŠKIS (Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana).Delavnica bo zajemala delo na digitalnem fotoaparatu. 
     
    Program delavnice:
    22. april od 16.00 do 20.00
    Kaj je to fotografija? Spoznavanje s fotoaparatom. Posnetek (osvetlitev, hitrost in odprtost zaslonke, ISO)
    23. april od 16.00 do 20.00
    Ravnoveslje beline, kompozicija, motiv, pravila tretjin.
    24. april od 16.00 do 20.00
    Praktična delavnica na prostem.

    Delavnico pripravlja in vodi prostovoljec Evropske prostovoljne službe David Sotoca, diplomant fotografije in videa na I.E.S. El Brocense.
     
    Udeleženci morate imeti lastne fotoaparate, o tem se lahko predhodno z nami posvetujete.

    Število mest je omejeno, prijave zbiramo prav tako na internationalboard@skis-zveza.si do 15. aprila
    Udeležba je brezplačna, izobraževanje pa šteje tudi za točke pridnostnega sklada.
    Vabljeni!

    sreda, 9. april 2014

    Usposabljanje Get Active!

    Projekt Get Active! je 8-dnevno usposabljanje, financirano prek projekta Mladi v akciji. 

    Usposabljanje želi ozavestiti pomembnost zdravega načina življenja med mladimi. Glavni cilj aktivnosti je preprečevanje rasizma, delo v multikulturnem okolju, kot tudi aktivnosti proti zlorabi drog in spodbujanje zavedanja motenj hranjenja. 

    Udeleženci bodo vsako jutri telovadili, se učili kuhanja zdrave prehrane, tekmovali v igrah z anti-diskriminativno noto in anit-rasističnim sporočilom.

    Usposabljanje poteka med 19. in 29. majem v Newcastlu (Velika Britanija).

    Udeleženci bodo dobili povrnjenih 70 % potnih stroškov, bivanje je popolnoma krito. 

    Za prijave pišite na na mail:ivancicina@gmail.com do 11.4!

    Trening usposabljanje ''Dive into yourself!'', Hrvaška

    Kje? Hrvaška?

    Kdaj? 24. - 31. avgust

    Rok prijave: 20. maj

    Usposabljanje postavlja v ospredje osebnostni razvoj in neformalno učenje, ki bo podprto z  metodami in orodji, namenjenimi za voditeljem mladinskih organizaciji, trenerjem in zainteresiranim posameznikom (učitelji, vzgojitelji, vodje projektov, vodje projektov, prostovoljci).

    Več na povezavi.

    torek, 8. april 2014

    Trening Enterprise - the Next Generation

    Kdaj? 23. - 29. maj 2014
    Kje? Škotska

    Trening se bo osredotočil na ključne kompetence iniciativnosti in podjetništva in udeležencem pomagal razumeti, zakaj je v današnji družbi podjetniško razmišljanje in prevzemanje iniciative pomembno.

    Prijave do 13. aprila 2014.

    Več informacij TUKAJ.

    ponedeljek, 7. april 2014

    Trening DayCul - Act daily, think interculturally

    Kdaj? 27. junij - 4. julij 2014
    Kje? Delnice, Hrvaška
    Kaj? Cilj treninga je razvoj medkulturnih spretnosti mladinskih delavcev in mladinskih vodij, ki organizirajo mednarodne projekte za mladino. Udeleženci bodo spretnosti razvili prek raziskovanja kulturne raznolikosti skozi perspektivo vsakdanjega življenja, odkrivali pa bodo tudi lastno kulturno identiteto.

    Prijave do 18. aprila 2014.

    Več informacij najdeš tukaj.

    Literarni natečaj "Kaj razširjena EU pomeni zate?"

    Evropska komisija je objavila literarni natečaj z naslovom "Kaj razširjena EU pomeni zate?", ki je namenjen mladim iz držav EU in držav, ki so vključene v proces EU širitve. Zmagovalci natečaja bodo osvojili dvodnevni izlet v Bruselj in e-bralnik.


    Na natečaju lahko sodelujejo mladi, stari med 15 in 25 let, izrazijo pa lahko svoje mnenje o spodnjih vprašanjih:

    • Kaj se lahko današnja Evropska unija 28 držav članic nauči iz svoje preteklosti, s čimer bi lahko izboljšala svojo prihodnost?
    • Kaj razširjena Evropska unija pomeni zate?

    Udeleženci so vabljeni, da napišejo članek (največ 700 besed) ali največ 3 zapise na lastnem spletnem dnevniku (skupaj največ 700 besed). Natečaj bo odprt do 11. maja 2014.


    Več o natečaju tukaj.

    nedelja, 6. april 2014

    Med svobodo in varnostjo: EVROPA POD NADZOROM

    Za in proti, zavod za kulturo dialoga v sodelovanju z Debatnim klubom Fakultete za družbene vede vljudno vabi na okroglo mizo z naslovom ‘Med svobodo in varnostjo: EVROPA POD NADZOROM’. 

    Na okrogli mizi bodo analizirali pomen in posledice ‘žvižgaštva’ Edwarda Snowdna, katerega dejanja so svetovni javnosti razkrila globalni obseg nadzora, ki ga izvaja ameriška državna varnostna agencija NSA. Razpravljali bodo tudi o posledicah Snowdnovega žvižgaštva za meddržavne odnose, kaj povedo Snowdnova razkritja o razmerju med nacionalnimi interesi in človekovimi pravicami, kako poiskati ekvilibrij med pravico do zasebnosti in potrebo po varnosti, kaj pomenijo rezultati Snowdnovega pričanja pred člani Evropskega parlamenta in nekaterih drugih vprašanjih.

    Razprava bo potekala v sredo, 9. aprila 2014, s pričetkom ob 18:00 v predavalnici številka na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. 

    Več si lahko preberete na spletni strani in Facebook strani zavoda.